Column: Geen DWANG! maar wat dan wel?

maart 24, 2022 Door admin

Ik geef les in het BCN te Zwolle. Dit is een vergaderlokatie waar veel colleges en cursussen georganiseerd worden. In deze locatie komen voornamelijk werkende mensen die een opleiding aan het genieten zijn. Kortom: geen enkele reden om de bezoekers van deze gelegenheden te verplichten hun CTB te tonen. Laat staan aan de docent die les komt geven, omdat daar helemaal geen discussie over kan ontstaan. Helaas bleek dat wel te kunnen.

Ik heb goed onderbouwde gronden om geen CTB te willen tonen. Deze heb ik in een (technische) -analyse al eens op mijn blog uitgeschreven, welke erop neer komt dat ik niet kan uitleggen wat Privacy by design en by default is en tegelijkertijd met een CTB lopen te zwaaien om naar binnen te mogen. Dat is volstrekt ongeloofwaardig. Dat doe ik dus niet en dat hoef ik juridisch ook niet, dus geen vuiltje aan de lucht. Maar omdat ik geen CTB wil tonen geeft mijn opdrachtgever aan dat ik niet mag werken, omdat het BCN dit wel verplicht stelt. The SAGA begins; tijd voor een belrondje:

-Ja, met de KVK; het klopt dat u het CTB niet hoeft te tonen en dat men u gewoon naar binnen moet laten. Het risico is voor u als ZZP-er voor uzelf. Misschien dat ze er bij de Corona-helpdesk mee verder kunnen helpen?

-Ja met de Corona-helpdesk van de Rijksoverheid; nee u mag niet verplicht gesteld worden een CTB te tonen als u aan het werk gaat. Maar daar kunnen wij niet veel aan doen; dan moet u bij uw opdrachtgever zijn. Ja, inderdaad, of bij de gemeente om hand te haven.

-Ja met Opdrachtgever; nee je moet een CTB verplicht tonen, want dat zegt het BCN en die hebben daar specialisten voor zitten. Nee, dus als jij niet wilt werken, dan moet de module maar naar een andere docent. Nee, we gaan het niet naar digitaal verplaatsen.

-Ja met de gemeente Zwolle; een overtreding van de inzet van het CTB? De handhavers hebben niets aangetroffen hoor; er is strenge ingangscontrole, dus binnen hoeft niemand zich ergens zorgen over te maken. Ze mogen het CTB verplichten omdat ze horeca zijn en we kijken hierbij dit keer niet naar de SBI-codes, omdat ons dat nu niet zo goed uitkomt.

-Ja met de gemeente Zwolle weer; Nou u maakt het wel heel bont hoor. Nee we hoeven de wet niet te handhaven, want dat is niet bij ons belegd. Het klopt dat u het CTB als werkende niet hoeft te tonen, maar daar hoeven we dus niet op te handhaven. We handhaven alleen wanneer iemand naar binnen wil die het CTB moet tonen, maar dat niet wil. Want zo heeft het BCN het ook georganiseerd. Ga maar naar de Rijksoverheid met je klacht.

-Ja met de BelastingDienst; nee er is geen sprake van onvoorziene omstandigheden. Nee, uw inkomen verdienen is niet fiscaal. Dat u het geld dat u verplicht bent aan ons af te dragen van onszelf niet mag verdienen is geen reden om het niet te betalen. Had u maar moeten reserveren, dat hebben we u verteld. En u kunt er gewoon voor kiezen om het CTB wel te gebruiken. Ja klopt dat we het niet helemaal goed aan u hebben uitgelegd. U zou kunnen overwegen uitstel van betaling aan te vragen. Computer says no. Goedendag.

-Met de dokter; u wilt geen onderzoek? Oh, u kunt zich dat financieel niet veroorloven? Maar kunt u uw eigen bijdrage niet meer betalen dan? Oh natuurlijk; u heeft hersteltijd nodig na een operatie. Nou, wat vervelend. Laten we hopen dat het tumor niet groeit.

-Met de Corona Helpdesk Rijksoverheid; Nee daar kunnen we u dan verder niet meer mee helpen. Ja, het enige alternatief is uw opdrachtgever aanklagen. Klopt inderdaad dat u dan risico loopt om uw opdrachten kwijt te raken. Ja sorry.

-Nee, jij kunt er ook niets aan doen. Prettige dag verder.

*N.B. dit is een column, dus per definitie een beetje aangescherpt tav de realiteit. De lijn van dit verhaal is echter wel gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen en conversaties.

Delen is vermenigvuldigen!