Cijfers bieden lang niet altijd zekerheid – Het filosofisch kwintet

juli 21, 2021 Door admin

Sanne Blauw: ‘De wereld is veel te morsig, ingewikkeld en complex om helemaal in cijfers te vatten'

10 juli 2021, Sander van Vliet (Leestijd: 5 minuten)


Eens kijken of we komend jaar hier iets mee kunnen in de wondere wereld van Business Information ?Leuk leesvoer voor de zomer:


Besmettingscijfers, ziekenhuisopnames, overlijdenscijfers, de r-waarde; cijfers speelden een belangrijke rol in onze omgang met de onzekerheid van de coronacrisis. Volgens Sanne Blauw, journalist bij De Correspondent, komt dat voort uit een behoefte aan zekerheid. “Cijfers zijn heel fijn om patronen te ontdekken, maar we slaan een beetje door.”

Mensen gebruiken cijfers vaak om eigen standpunten te onderbouwen, schrijft journalist Sanne Blauw in haar boek Het Bestverkochte Boek ooit* (*met deze Titel). “Mensen die veel cijfers gebruiken kunnen zichzelf ontzettend rationeel vinden, maar daar zit natuurlijk ook een psychologie achter,” zegt Blauw.

“In het coronadebat zie je mensen die hele stellige meningen hebben en daar vervolgens cijfers en wetenschappelijke studies bij slepen en zeggen: ‘Zie je wel, het is zo.' De andere kant komt met minimaal evenveel studies en cijfers. Begrijpelijk, want we wisten ook gewoon nog niet zoveel over corona. Bijvoorbeeld als het gaat over mondkapjes en aerosolen.
Alles over de aflevering Wat doet Onzekerheid met ons?

“Ik zie dat mensen zich steeds dieper ingraven in hun standpunten en zich gesteund voelen door de cijfers. Deze mensen kunnen moeilijker onzekerheid accepteren en toegeven dat ze gewoon bang of boos zijn.”

Cijfers zijn ook nooit objectief, vertelt Blauw. Daarom is het moeilijk er zekerheid uit te halen. “We hebben natuurlijk veel aan cijfers te danken, maar wat soms gebeurt is dat mensen cijfers als objectief gaan zien, als dé waarheid. We moeten niet ophouden met cijfers, maar ze ook niet op een voetstuk zetten. Net als woorden zijn cijfers een verlengstuk van hoe wij met elkaar omgaan.”

Delen is vermenigvuldigen!