“Wie regeert de Smart City?” vraagt Marleen Stikker van de Waag Society…

oktober 14, 2021 Door admin

Mooi, zeer interessant en relevant gesprek met Marleen Stikker (Waag Society) over Smart Cities, maar nog meer eigenlijk over dat technologie niet neutraal is. Mijn vakgebied goed vertaald door een top-vrouw die denk ik in staat is om bruggen te slaan. Willen we wel een SC en zo ja; hoe dan? Hoe behoudt je niet alleen privacy, maar vooral souvereiniteit. Je hebt eerder smart citizens nodig dan een slimme stad…


“Wie regeert de Smart City?” vraagt Marleen Stikker van de Waag Society…

Het zal je niet ontgaan zijn, de Smart City lijkt er onvermijdelijk aan te komen. De stad van de toekomst zou duurzamer zijn, efficiënter en innovatief. Kortom, beter! Wie wil dat nou niet? Maar wie dient deze stad eigenlijk echt? En wie regeert de Smart City? Ontstaat deze natuurlijk door de behoeftes van de burger, of zitten er toch grotere krachten achter de push voor de stad vol sensoren? Veel vragen die voorbij komen in een boeiend en leerzaam gesprek tussen programmamaker Ancilla van de Leest en Marleen Stikker van de Waag Society.

Mislukt project

In 2018 stapte Dr Ann Cavoukian, Canada’s privacy expert van de Sidewalk Lab uit het smart city project. Ze maakte haar bezwaren openbaar; als uitvinder van het concept ‘privacy by design’, wilde zij niet langer meewerken aan een city of surveillance. Het zal je wellicht niet verbazen dat het project Sidewalk labs werd geïnitieerd door niemand minder dan… Google.

Data

Overzien we eigenlijk wel goed wat de consequenties zijn, van een stad waarin alles en iedereen constant aan het internet is verbonden. Gemonitored, opgeslagen en geanalyseerd. Waarin we compleet afhankelijk zijn van het energienet, en deze op elk moment gehackt kan worden? En wie is de eigenaar van de data die wordt gegenereerd? Hoe kunnen we voorkomen dat we slechts radartjes worden in het net van surveillance kapitalisme?

De Waag Society

We spreken met niemand minder dan Marleen Stikker, Directeur van De Waag Society, en één van de grondleggers van het Nederlandse internet. Ze pleit voor slimme burgers en technologie die de burger dient, in plaats van de burger die big tech dient.

VPRO Zomergasten

In 2018 was Marleen Stikker te zien bij VPRO Zomergasten. Onderstaande promo geeft een indruk van het gesprek dat ze daar had met Janine Abbring.


Delen is vermenigvuldigen!